ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οδηγίες για την αντιμετώπιση ατυχημάτων κατά την θεραπεία
Τις πρώτες 2-4 ημέρες μετά την τοποθέτηση των συσκευών πιθανόν να νοιώσετε έναν ελαφρύ πόνο και ίσως έναν ερεθισμό στα χείλη, στα μάγουλα ή στη γλώσσα. Θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Οι μηχανισμοί έρχονται σε επαφή με τον στοματικό βλεννογόνο ο οποίος είναι ευαίσθητος. Μετά από λίγες μέρες ο βλεννογόνος προσαρμόζεται. Για την αντιμετώπιση του ερεθισμού χρησιμοποιείστε κερί. Αν πονάτε, πάρτε ένα συνηθισμένο παυσίπονο. Όσες μέρες πονάτε καλό είναι να αποφύγετε τις τροφές που θέλουν μάσημα. Προτιμείστε πιο μαλακές τροφές (σούπες, μακαρόνια) και κάντε στοματικές πλύσεις με ζεστό αλατούχο νερό. Σε περίπτωση έντονου πόνου επικοινωνήστε με τον ορθοδοντικό.Κάθε φορά που γίνεται αλλαγή συρμάτων, θα αισθάνεστε ένα ελαφρύ πόνο τις πρώτες μέρες και ίσως κάποια μικρή κινητικότητα η οποία θεωρείται φυσιολογική.
- Εάν ξεκολλήσει κάποιο σιδεράκι θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στον ορθοδοντικό για οδηγίες. Τα ξεκολλημένα σιδεράκια συνήθως δεν ενοχλούν. Εάν έχει αναποδογυρίσει, προσπαθήστε να το βάλετε στην κανονική του θέση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ορθοδοντικό κερί και να το βάλετε στο σημείο που έχετε την ενόχληση αλλά και στα διπλανά σιδεράκια για καλύτερη συγκράτηση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πιέσετε το κερί πάνω στα σιδεράκια και όχι απλώς να το τοποθετήσετε. Εάν δεν έχετε μαζί σας κερί εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιορισμένο χρονικό διάστημα μαστίχα χωρίς ζάχαρη ή βαμβάκι.
- Αν αποκολληθεί ένας δακτύλιος πρέπει να τον βγάλετε και να τηλεφωνήσετε στον ορθοδοντικό για οδηγίες. Τοποθετείστε τον σε ένα μικρό σακουλάκι και φέρτε τον στο ιατρείο. Μη χρησιμοποιείτε εξωστοματικό σε αποκολλημένους δακτυλίους.
- Εάν σας ενοχλεί το σύρμα και προκαλεί πληγές ,ενημερώστε τηλεφωνικά τον ορθοδοντικό. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα τοποθετώντας κερί. Η άκρη του σύρματος μπορεί να καμφθεί με τη γομολάστιχα ενός μολυβιού αφού εφαρμόσετε πίεση ή να κοπεί με τη βοήθεια ενός νυχοκόπτη που έχει απολυμανθεί με οινόπνευμα. Στην τελευταία περίπτωση παρακαλούμε να κρατάτε με το χέρι την άκρη του σύρματος για να μη την καταπιεί ο ασθενής.