ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε σταθερές ορθοδοντικές συσκευές

  • ΣΚΛΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Όπως, σκληρούς καρπούς (φουντούκια κλπ), σκληρές καραμέλες. Οτιδήποτε είναι σκληρό μπορεί να ξεκολλήσει τα αγκύλια τα οποία είναι πολύ εύθραυστα. Τα ξεκόλλητα αγκύλια συνήθως αυξάνουν τη διάρκεια της θεραπείας και επομένως τον κίνδυνο για τερηδόνα ή για δημιουργία λευκών κηλίδων στα δόντια.
  • ΚΟΛΛΩΔΕΙΣ ΤΡΟΦΕΣ: Όπως γλειφιτζούρια και τσίχλες.
  • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΖΑΧΑΡΑ. Η στοματική υγιεινή είναι πιο δύσκολη με τις ορθοδοντικές συσκευές. Για το λόγο αυτό οι ουσίες που είναι πλούσιες σε ζάχαρα (γλυκά, κλπ) και αποτελούν τροφή για τα μικρόβια του στόματος, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Εάν δοκιμάσετε τέτοια τροφή βουρτσίστε αμέσως τα δόντια σας.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν μασάτε

Μην κόβετε τροφές με τα πρόσθια δόντια (πχ σάντουιτς, μήλο). Θα ξεκολλήσετε τα αγκύλια. Αποφεύγετε να τρώτε τραγανές τροφές (ποπ κόρν, τσιπς) ή τροφές που θέλουν γερό μάσημα (κουλούρια, γλυκόριζα).

Τι πρέπει να προσέχετε μετά τα ραντεβού

Μην τρώτε για 3 ώρες μετά την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών (σιδεράκια). Το βράδυ παρακαλώ να καταναλώσετε μαλακές τροφές (σούπα, γιαούρτι, γάλα κτλ).

Υπάρχουν πάντα αυτοί οι περιορισμοί;

Όταν χρησιμοποιείτε αφαιρούμενους μηχανισμούς όπως οι διαφανείς νάρθηκες, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις τροφές που μπορούν να καταναλωθούν.