Διαφανείς νάρθηκες ευθυγράμμισης: Invisalign, Orthocaps, Clear Aligner

Είναι «αόρατες» λεπτές μεμβράνες τις οποίες φορά ο ασθενής 22 ώρες την ημέρα. Δεν εμποδίζουν την ομιλία. Οι αόρατοι νάρθηκες δεν ενδείκνυνται για τη θεραπεία όλων των ανωμαλιών σύγκλεισης επειδή δε μετακινούν το ίδιο τα δόντια και στις τρεις διαστάσεις του χώρου.
Ο ασθενής προσαρμόζεται εύκολα στο καινούργιο στοματικό περιβάλλον, διατηρεί καλύτερη στοματική υγιεινή αλλά οι τεχνικές αυτές έχουν σημαντικό κόστους.

Πάγιοι (ακίνητοι) προστομιακοί μηχανισμοί:

Τα γνωστά σιδεράκια. Αποτελούνται από μεταλλικές βάσεις ειδικές για κάθε δόντι οι οποίες τοποθετούνται και συγκολλούνται πάνω στα δόντια με ορθοδοντικές ρητίνες. Ονομάζονται αγκύλια ή άγκιστρα. Στα αγκύλια εφαρμόζονται σύρματα που ασκούν δυνάμεις στα δόντια και συγκρατούνται με ελαστικές ή συρμάτινες προσδέσεις, ελαστικές αλυσίδες, ελατήρια κλπ. Όλοι οι πάγιοι μηχανισμοί θεωρούνται ακριβείς και μπορούν να μετακινήσουν τα δόντια και στις τρεις διαστάσεις του χώρου. Τα αγκύλια μπορεί να είναι μεταλλικά ή διαφανή ενώ τα σύρματα λευκά ή μεταλλικού χρώματος.

Πάγιοι (ακίνητοι) γλωσσικοί μηχανισμοί:

Τοποθετούνται στη γλωσσική (εσωτερική) πλευρά των δοντιών. Είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή και κατασκευάζονται με τη βοήθεια υπολογιστή σε εργαστήριο του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλύτερη συγκόλληση στα δόντια και η μικρότερη όχληση του ασθενούς. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος και να διατηρεί άριστη στοματική υγιεινή Γι αυτό το λόγο απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες. Τις πρώτες εβδομάδες παρατηρείται μια κάποια ενόχληση του ασθενούς στη γλώσσα και στην ομιλία. Η τεχνική αυτή είναι δαπανηρή.

Εξωστοματικό τόξο:

Είναι μηχανισμός που αποτελείται:

 • από ένα εσωτερικό τόξο το οποίο εφαρμόζει στους σωληνίσκους των δακτυλίων των γομφίων,
 • από ένα εξωτερικό τόξο γύρω από τα μάγουλα
 • από την ελαστική ταινία, η οποία ασκεί την απαραίτητη δύναμη στους γομφίους,
 • από ένα μαξιλαράκι, το οποίο μπαίνει (μερικές φορές) γύρω από την ελαστική ταινία.

Εξωστοματικό τόξο

Ασκεί οπίσθια πίεση στους γομφίους συνήθως για να μετακινήσει τα δόντια αυτά προς την ίδια κατεύθυνση ή για να αναστείλει την αύξηση της άνω γνάθου. Αρκετά συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της στήριξης όταν μετακινούνται τα πρόσθια δόντια προς τα πίσω. Εφαρμόζεται συνήθως 12-14 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Όταν αρχίσετε τη θεραπεία με το εξωστοματικό τόξο πρέπει να το φοράτε όσες ώρες σας υποδείξουν, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το χρησιμοποιείτε 10 ώρες ημερησίως πιθανόν δε θα έχετε αποτέλεσμα. Όσο περισσότερο κάνετε χρήση τόσο ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν.

Το μηχάνημα δρα καλύτερα κατά την διάρκεια της νύχτας όταν η έκκριση της αυξητικής ορμόνης είναι μεγαλύτερη. Θα πρέπει να το φέρνετε μαζί σας κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ορθοδοντικό ώστε να το ρυθμίζει και να το διορθώνει.

Στην αρχή, θα αισθανθείτε κάποια δυσφορία ιδιαίτερα στον ύπνο. Ένα μαλακό μαξιλάρι στο κρεβάτι ίσως σας βοηθήσει.

Όταν φοράτε το εξωστοματικό τόξο ακολουθείτε τους ακόλουθους κανόνες ασφαλείας:

 • Μην το φοράτε όταν κάνετε αθλητισμό ή παιχνίδια που έχουν σχέση με σωματική άσκηση.
 • Μην τσακώνεστε όταν το φοράτε. Μπορεί να κτυπήσετε. Αν κάποιος το αρπάξει από το στόμα σας θα πρέπει να το πιάσετε και εσείς μέχρι να το αφήσει το άλλο παιδί. Τότε πρέπει να το βγάλετε από το στόμα σας και να ελέγξετε εάν έχει παραμορφωθεί ή σπάσει.
 • Εάν το εξωστοματικό βγαίνει τη νύχτα παρακαλώ σταματήστε να το φοράτε.
 • Εάν ο ασθενής ξυπνήσει και το βγάλει το βράδυ δεν πρέπει να το αφήνει στο κρεβάτι.
 • Βάζετε πρώτα το εσωτερικό τόξο (ελέγξτε στον καθρέπτη ή με το δάκτυλο ότι το εσωτερικό τόξο έχει εφαρμόσει καλά στους δακτυλίους) και μετά τοποθετείστε την ελαστική ταινία, ποτέ ταυτόχρονα.
 • Βγάζετε πρώτα την ταινία και μετά το εσωτερικό τόξο, ποτέ ταυτόχρονα.
 • Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να εφαρμοστεί υπερβολική δύναμη για να βγάλετε το εξωστοματικό τόξο. Εάν αντιμετωπίσετε αυτό το ενδεχόμενο παρακαλώ μη βγάλετε το εξωστοματικό και τηλεφωνήσετε αμέσως στον ορθοδοντικό.
 • Εάν σε σπάνια περίπτωση προκληθεί κάποιο χτύπημα στο μάτι, συμβουλευτείτε αμέσως οφθαλμίατρο.

Ελαστικοί δακτύλιοι:

Είναι λαστιχάκια σε σχήμα δακτυλίου τα οποία ασκούν δυνάμεις στα δόντια για να τα μετακινήσουν σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Εφαρμόζονται από τον ασθενή 22 ώρες το εικοσιτετράωρο. Τα βγάζετε μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού και του βουρτσίσματος των δοντιών. Εάν ο ασθενής χρησιμοποιεί τους δακτυλίους λιγότερες ώρες τα δόντια δε θα μετακινηθούν. Τα ελαστικά πρέπει να αντικαθιστούνται συχνά, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να νιώσετε κάποιες ενοχλήσεις. Η ευαισθησία περνάει σύντομα.

Σταθερό λειτουργικό μηχάνημα HERBST:

Βοηθά την αύξηση της κάτω γνάθου σε ασθενείς με οπισθογναθισμό (οπίσθια θέση της κάτω γνάθου) ή μικρογναθία της κάτω γνάθου. Χρησιμοποιείται σε εφήβους ή νέους ασθενείς. Είναι σταθερό μηχάνημα κολλημένο στα δόντια. Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι αποκολλάται εύκολα. Αρχικά, μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος τα οπίσθια δόντια δεν έρχονται σε επαφή ενώ ο ασθενής αισθάνεται κάποια πίεση στις γνάθους του. Η πίεση ελαττώνεται προοδευτικά. Ο ασθενής στην αρχή θα πρέπει να τρέφεται με μαλακή τροφή. Εάν παρουσιάσει ερεθισμό των χειλέων ή της παρειάς (μάγουλο) καλό είναι να τοποθετήσει κερί στα σημεία που τον ενοχλούν. Η στοματική υγιεινή είναι πιο δύσκολη με το μηχάνημα πρέπει όμως να γίνεται επιμελώς. Το μηχάνημα φοριέται συνήθως για 6-12 μήνες. Εάν ξεκολλήσει ή σπάσει το μηχάνημα παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ορθοδοντικό.

Κινητά λειτουργικά μηχανήματα activator, bionator, Clark κλπ

Έχουν την ίδια φιλοσοφία με το προαναφερθέν μηχάνημα είναι όμως κινητά. Ο ασθενής συνήθως τα φοράει 12-14 ώρες το εικοσιτετράωρο. Χρειάζεται όμως συνεργασία για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Κινητά μηχανήματα τύπου Hawley:

Τα μασελάκια. Χρησιμοποιούνται κυρίως για συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, για μικρές μετακινήσεις των δοντιών ή για διόρθωση ορισμένων απλών συγκλεισιακών (ορθοδοντικών) προβλημάτων τις περισσότερες φορές σε συνδυασμό με ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές. Ορισμένες φορές έχουν μηχανισμούς (εξελίκτρα, ελατήρια) για μετακίνηση ορισμένων δοντιών ή ομάδων δοντιών. Κύριο μειονέκτημά τους είναι ότι δεν μπορούν να μετακινήσουν τα δόντια με ακρίβεια.

Quad helix:

Quad-helixΣταθερή συσκευή η οποία συγκολλείται στους πρώτους μόνιμους γομφίους με σκοπό τη διεύρυνση του άνω οδοντικού τόξου ή μιας ομάδας δοντιών. Χρειάζεται μια μικρή περίοδος προσαρμογής. Μη πειράζετε τη συσκευή. Μπορεί να επηρεάσετε τις δυνάμεις που ασκούνται ή να την ξεκολλήσετε. Αρκετές φορές παρατηρείται το εντύπωμα τμήματος του μηχανήματος στη γλώσσα. Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό.

Bite Plate:

Bite PlateBite PlateΣυσκευή που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της αυξημένης κατακόρυφης επικάλυψης (όταν τα άνω πρόσθια δόντια καλύπτουν πολύ τα κάτω). Μετά την τοποθέτηση του μηχανήματος τα οπίσθια δόντια δεν έρχονται σε επαφή, αυτή όμως αποκαθίσταται σταδιακά κυρίως με την ανατολή των οπισθίων δοντιών. Μπορεί να είναι κινητό ή ακίνητο. Εάν προτιμηθεί ο κινητός τύπος ο ασθενής θα πρέπει να το βάζει 22 ώρες το εικοσιτετράωρο και να το βγάζει μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού και του βουρτσίσματος των δοντιών. Αν αντίθετα εφαρμοστεί ο σταθερός τύπος, ο ασθενής δε πρέπει να την πειράζει με τα χέρια του αλλά να την καθαρίζει προσεκτικά.
Φοριέται συνήθως για 3-6 μήνες.

Κάτω γλωσσικό τόξο:

Σταθερή συσκευή με πολλές χρήσεις η οποία εφαρμόζεται στο κάτω οδοντικό τόξο.

Συσκευή Nance:

Σταθερή συσκευή στο άνω οδοντικό τόξο. Χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τους γομφίους να μετακινηθούν μπροστά.

Tongue Crib:

Εμποδίζει τη γλώσσα να μετακινηθεί μπροστά κατά την κατάποση, σύνηθες αίτιο δημιουργίας ή διατήρησης μιας χασμοδοντίας.

Μηχάνημα ταχείας διεύρυνσης υπερώας:

Μηχάνημα για τη διεύρυνση της υπερώας της άνω γνάθου. Το μηχάνημα συνήθως έχει μια εξελίκτρα την οποία ο ασθενής ενεργοποιεί μόνος του.

Υπερώιο τόξο:

Σταθερή συσκευή στο άνω οδοντικό τόξο για να συγκρατήσει στη θέση τους τους άνω γομφίους.

Positioner

Κινητή συσκευή για την τελική διευθέτηση των δοντιών στο τέλος της θεραπείας μετά την αφαίρεση των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών.

Μικοεμφυτεύματα:

Mικροσκοπικά ορθοδοντικά εμφυτεύματα από κράμα τιτανίου με μήκος μερικών χιλιοστών που τοποθετούνται και αφαιρούνται πολύ εύκολα. Χρησιμοποιούνται ως στήριξη σε δύσκολες και εκτεταμένες μετακινήσεις δοντιών.