ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ορθοδοντικοί ασθενείς και οι γονείς τους αρκετά συχνά γίνονται δέκτες αντιφατικών πληροφοριών από το περιβάλλον τους. Δεν γνωρίζουν εάν χρειάζονται θεραπεία, πως δημιουργήθηκε η ανωμαλία σύγκλεισης και πότε πρέπει να αρχίσουν τη θεραπεία. Θέλουν επίσης να πληροφορηθούν τη διαδικασία που ακολουθείται κατά την πρώτη και δεύτερη επίσκεψη πριν την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών.

Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για όλα τα παραπάνω και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειάζεστε.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Τι ισχύει για τα παιδιά

Η γενική σύσταση για τα παιδιά είναι να επισκεφθούν τον ορθοδοντικό στην ηλικία των 7 ετών. Η πρώτη επίσκεψη δε σημαίνει την έναρξη της θεραπείας, αλλά την αξιολόγηση των ορθοδοντικών προβλημάτων και την εκτίμηση της κατάλληλης ηλικίας για να ξεκινήσει η θεραπεία. Στα παιδιά η ηλικία έναρξης της θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, την οδοντική και την οστική ηλικία του παιδιού. Άλλα παιδιά αλλάζουν γρήγορα τα δόντια, άλλα πιο αργά. Η οστική ηλικία, δείκτης της ωρίμανσης του σκελετού, και επομένως της υπολειπόμενης αύξησης του προσώπου διαφέρει όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων αλλά και σε άτομα του ίδιου φύλου. Επομένως, εάν το παιδί είναι μικρότερο και παρατηρήσετε κάτι που δεν σας αρέσει ή σας προβληματίζει δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε να φτάσει την ανωτέρω ηλικία.

Τι ισχύει για τους ενήλικες

Όσον αφορά τους ενήλικες η καλύτερη ηλικία έναρξης ορθοδοντικής θεραπείας είναι η χθεσινή ημέρα. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την εμφάνιση των δοντιών σήμερα δεν θα είστε και αύριο. Επίσης αν και δεν υπάρχει ανώτατο όριο όσον αφορά την ηλικία έναρξης μιας ορθοδοντικής θεραπείας, η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται πιο περίπλοκη με την ηλικία καθώς εμφανίζονται οδοντικά, περιοδοντικά ή άλλα προβλήματα υγείας και χρειάζεται συνεργασία με άλλους ιατρούς ή οδοντίατρους όπως περιοδοντολόγους.

Διαβάστε αναλυτικά για την ηλικία έναρξης της θεραπείας σε παιδιά και ενήλικες εδώ

Ορθοδοντικές υπηρεσίες ανά ηλικία

Τα στάδια της ορθοδοντικής θεραπείας

 1. Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό
 2. Η έναρξη της θεραπείας
 3. Η ολοκλήρωση της θεραπείας και η συγκράτηση του αποτελέσματος. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της θεραπείας είναι και η συγκράτηση του θεραπευτικού αποτελέσματος η οποία είναι μακροχρόνια. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον ορθοδοντικό μετά το τέλος της θεραπείας για τον έλεγχο του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Η σημασία της ορθοδοντικής θεραπείας

Η ορθοδοντική θεραπεία δε γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει προβλήματα στην υγεία των δοντιών αλλά και του στοματογναθικού συστήματος όπως:

 1. Τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίδα. Τα στραβά δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν. Για το λόγο αυτό είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες των δοντιών και του περιοδοντίου.
 2. Προβλήματα στη μάσηση και στην ομιλία
 3. Κατάγματα δοντιών, κυρίως στα πολύ προτεταμένα δόντια.
 4. Σε σπάνιες περιπτώσεις προβλήματα στην άρθρωση των γνάθων, μυϊκά προβλήματα, πόνους, αδυναμία διάνοιξης του στόματος.
 5. Υφίζηση των ούλων.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Τι συμβαίνει όμως στη πρώτη και τη δεύτερη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το πρώτο ραντεβού είναι δωρεάν. Επιθυμία μας είναι η ορθοδοντική θεραπεία να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία και για τα δύο μέρη και να πραγματοποιείται σε ένα δημιουργικό περιβάλλον.

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται μια απλή γνωριμία με τον ορθοδοντικό κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώνεστε για τα τυχόν προβλήματα του ασθενή, ο οποίος εκφράζει τους φόβους, τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τις απορίες του. Δεν εξετάζουμε μόνο τα δόντια αλλά και όλη τη δομή του προσώπου. Δεν δημιουργούμε μόνο ωραία χαμόγελα αλλά, ωραία χαμόγελα σε όμορφα και αρμονικά πρόσωπα.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη θεραπείας στην 1η επίσκεψη γίνεται μία γενική εκτίμηση της διάρκειας θεραπείας και του κόστους της, οι ασθενείς παραπέμπονται σε ακτινολόγους για πανοραμική και κεφαλομετρική ακτινογραφία.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

 • Στην δεύτερη επίσκεψη λαμβάνονται τα υπόλοιπα διαγνωστικά στοιχεία (φωτογραφίες, αποτυπώματα των δοντιών για την κατασκευή εκμαγείων μελέτης) ώστε μαζί με τη μελέτη των ακτινογραφιών να καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας.
 • Συζητούνται πιο αναλυτικά οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν, η πιθανότητα εξαγωγής ή εξαγωγών μονίμων δοντιών κλπ. Η θεραπεία εξατομικεύεται, προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενή και πραγματοποιείται, όσο το δυνατό, με τον πιο απλό τρόπο.
 • Σε αυτή τη φάση οριστικοποιείται το κόστος της θεραπείας.

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Οι περισσότεροι ασθενείς γνωρίζουν τους βασικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν σχέση τόσο με την πολυπλοκότητα του προβλήματος όσο και με την άνεση του ασθενή και τη διακριτικότητα των μηχανισμών.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

στα ορθοδοντικά μας ιατρεία στο Περιστέρι και στο Ζωγράφου.