ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αν έχετε κάποια απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου μέσω τηλεφώνου ή email. Θα χαρούμε πολύ να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες σας.

Συχνές ερωτήσεις

Οι ανωμαλίες σύγκλεισης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των δοντιών αλλά και του στοματογναθικού συστήματος. Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι τα ακόλουθα:

 1. Τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίδα.
  Τα στραβά δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν. Για το λόγο αυτό είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες των δοντιών και του περιοδοντίου.
 2. Αισθητικά προβλήματα.
 3. Ορισμένες φορές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη μάσηση και στην ομιλία.
 4. Κατάγματα δοντιών. Αφορά κυρίως τα πολύ προτεταμένα δόντια.
 5. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην άρθρωση των γνάθων, μυϊκά προβλήματα, πόνους, αδυναμία διάνοιξης του στόματος. Συνήθως δεν είναι η αιτία αλλά ο προδιαθεσικός ή ο επιβαρυντικός παράγοντας.
 6. Υφίζηση των ούλων.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Η γενική σύσταση για τα παιδιά είναι να επισκεφθούν τον ορθοδοντικό στην ηλικία των 7 ετών. Η πρώτη επίσκεψη δε σημαίνει την έναρξη της θεραπείας, αλλά την αξιολόγηση των ορθοδοντικών προβλημάτων και την εκτίμηση της κατάλληλης ηλικίας για να ξεκινήσει η θεραπεία. Στα παιδιά η ηλικία έναρξης της θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, την οδοντική και την οστική ηλικία του παιδιού. Άλλα παιδιά αλλάζουν γρήγορα τα δόντια, άλλα πιο αργά. Η οστική ηλικία, δείκτης της ωρίμανσης του σκελετού, και επομένως της υπολειπόμενης αύξησης του προσώπου διαφέρει όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων αλλά και σε άτομα του ίδιου φύλου. Επομένως, εάν το παιδί είναι μικρότερο και παρατηρήσετε κάτι που δεν σας αρέσει ή σας προβληματίζει δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε να φτάσει την ανωτέρω ηλικία.

Τι ισχύει για τους ενήλικες

Όσον αφορά τους ενήλικες η καλύτερη ηλικία έναρξης ορθοδοντικής θεραπείας είναι η χθεσινή ημέρα. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την εμφάνιση των δοντιών σήμερα δεν θα είστε και αύριο. Επίσης αν και δεν υπάρχει ανώτατο όριο όσον αφορά την ηλικία έναρξης μιας ορθοδοντικής θεραπείας, η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται πιο περίπλοκη με την ηλικία καθώς εμφανίζονται οδοντικά, περιοδοντικά ή άλλα προβλήματα υγείας και χρειάζεται συνεργασία με άλλους ιατρούς ή οδοντίατρους όπως περιοδοντολόγους.

Διαβάστε αναλυτικά για την ηλικία έναρξης της θεραπείας σε παιδιά και ενήλικες εδώ

Σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, σας συστήνουμε να επισκεφθείτε έναν ειδικό ορθοδοντικό για να αξιολογήσει εάν συστήνεται προορθοδοντική θεραπεία, αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

Πρόσθια σταυροειδης σύγκλειση


Οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση


Συνωστισμός των δοντιών


Υπερσύγκλειση (Αυξημένη κατακόρυφη επικάλυψη)


Ανεωγμένη δήξη ( ή χασμοδοντία)


Αυξημένη οριζόντια πρόταξη


Αραιοδοντία


Προγναθισμός της κάτω γνάθου

Στοματικές έξεις

Η ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί περισσότερο από ένα έτος, αρκετά συχνά δύο και αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ηλικία του ασθενή.

Η προορθοδοντική θεραπεία για παιδιά μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας που θα ακολουθήσει ή σε κάποιες περιπτώσεις να εξαλείψει την ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία. Επίσης, για συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί η θεραπεία να διαρκέσει λίγους μήνες (ορθοδοντική θεραπεία 6 μηνών για ενήλικες).

Το κόστος εξαρτάται από το είδος του προβλήματος αλλά και τους μηχανισμούς που θα επιλεγούν. Μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας κάποια ενδεικτικά κόστη για τη θεραπεία με πάγιους μηχανισμούς, τη θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες, τη θεραπεία 6 μηνών για ενήλικες. Σας προτείνουμε να μας επισκεφθείτε για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με ακρίβεια και συγκεκριμένα σε όλες τις απορίες σας. Εάν στην 1η επίσκεψη, που είναι δωρεάν, διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη θεραπείας γίνεται μία γενική εκτίμηση της διάρκειας θεραπείας και του κόστους της, στη συνέχεια οι ασθενείς μας παραπέμπονται σε ακτινολόγους για πανοραμική και κεφαλομετρική ακτινογραφία και στη δεύτερη επίσκεψη μετά την αξιολόγηση και αυτών των εξετάσεων οριστικοποιείται το κόστος.

Η πληρωμή γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν υπολογιστεί σε βάθος χρόνου και διάρκειας του αποτελέσματος, το κόστος είναι πραγματικά μικρό.

 • Το πρώτο ραντεβού είναι δωρεάν. Επιθυμία μας είναι η ορθοδοντική θεραπεία να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία και για τα δύο μέρη και να πραγματοποιείται σε ένα δημιουργικό περιβάλλον.
 • Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται μια απλή γνωριμία με τον ορθοδοντικό κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώνεστε για τα τυχόν προβλήματα του ασθενή, ο οποίος εκφράζει τους φόβους, τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τις απορίες του. Δεν εξετάζουμε μόνο τα δόντια αλλά και όλη τη δομή του προσώπου. Δεν δημιουργούμε μόνο ωραία χαμόγελα αλλά, ωραία χαμόγελα σε όμορφα και αρμονικά πρόσωπα.
 • Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη θεραπείας στην 1η επίσκεψη γίνεται μία γενική εκτίμηση της διάρκειας θεραπείας και του κόστους της, οι ασθενείς παραπέμπονται σε ακτινολόγους για πανοραμική και κεφαλομετρική ακτινογραφία.

 • Στην δεύτερη επίσκεψη λαμβάνονται τα υπόλοιπα διαγνωστικά στοιχεία (φωτογραφίες, αποτυπώματα των δοντιών για την κατασκευή εκμαγείων μελέτης) ώστε μαζί με τη μελέτη των ακτινογραφιών να καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας.
 • Συζητούνται πιο αναλυτικά οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν, η πιθανότητα εξαγωγής ή εξαγωγών μονίμων δοντιών κλπ. Η θεραπεία εξατομικεύεται, προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενή και πραγματοποιείται, όσο το δυνατό, με τον πιο απλό τρόπο.
 • Σε αυτή τη φάση οριστικοποιείται το κόστος της θεραπείας.

Το τελικό θεραπευτικό πλάνο επιλέγεται αφού πληροφορήσουμε τους ασθενείς μας για τις διαθέσιμες τεχνικές και μεθόδους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και συζητήσουμε μαζί τους τις προσδοκίες και τους προβληματισμούς τους. Η ενδεδειγμένη θεραπεία εξατομικεύεται μέσα από τη συζήτηση και λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και στην αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών. Για τα παιδιά, η προορθοδοντική θεραπεία, μπορεί να κάνει την ορθοδοντική θεραπεία πιο εύκολη και να προλάβει την εξαγωγή μόνιμων δοντιών ιδίως σε παιδιά με συγκλεισιακά προβλήματα Τάξης ΙΙ/1

Δίνουμε μεγάλη σημασία στη στοματική υγιεινή. Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται σε συνεργασία με άλλους ιατρούς ή οδοντίατρους και ειδικούς περιοδοντολόγους. Ο ασθενής ελέγχεται συνεχώς καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας και παραπέμπεται κάθε 6-8 μήνες, αν χρειαστεί και πιο σύντομα, στον οδοντίατρο για καθαρισμό ή θεραπεία ουλίτιδας. Για ασθενείς με προϋπάρχοντα οδοντιατρικά ζητήματα, αυτά αξιολογούνται και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν για την επιλογή του θεραπευτικού πλάνου. Επίσης, σας δίνουμε αναλυτικές οδηγίες για την καθημερινή στοματική υγιεινή.

Μακροπρόθεσμα, η ορθοδοντική θεραπεία προλαμβάνει και αντιμετωπίζει προβλήματα στην υγεία των δοντιών αλλά και του στοματογναθικού συστήματος όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίδα. Τα στραβά δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν. Για το λόγο αυτό είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες των δοντιών και του περιοδοντίου.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

στα ορθοδοντικά μας ιατρεία στο Περιστέρι και στο Ζωγράφου.