ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ορθοδοντικοί ασθενείς και οι γονείς τους αρκετά συχνά γίνονται δέκτες αντιφατικών πληροφοριών από το περιβάλλον τους. Δεν γνωρίζουν εάν χρειάζονται θεραπεία, πως δημιουργήθηκε η ανωμαλία σύγκλεισης και πότε πρέπει να αρχίσουν τη θεραπεία. Θέλουν επίσης να πληροφορηθούν τη διαδικασία που ακολουθείται κατά την πρώτη και δεύτερη επίσκεψη πριν την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών.

ΑΙΤΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ανωμαλίες σύγκλεισης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των δοντιών αλλά και του στοματογναθικού συστήματος. Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίδα.
    Τα στραβά δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν. Για το λόγο αυτό είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες των δοντιών και του περιοδοντίου.
  2. Αισθητικά προβλήματα.
  3. Ορισμένες φορές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη μάσηση και στην ομιλία.
  1. Κατάγματα δοντιών.
    Αφορά κυρίως τα πολύ προτεταμένα δόντια.
  2. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην άρθρωση των γνάθων, μυϊκά προβλήματα, πόνους, αδυναμία διάνοιξης του στόματος. Συνήθως δεν είναι η αιτία αλλά ο προδιαθεσικός ή ο επιβαρυντικός παράγοντας.
  3. Υφίζηση των ούλων.

ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται το ιατρείο στην ηλικία των 7 ετών. Η ηλικία έναρξης της θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, την οδοντική και την οστική ηλικία του παιδιού. Άλλα παιδιά αλλάζουν γρήγορα τα δόντια, άλλα πιο αργά. Η οστική ηλικία, δείκτης της ωρίμανσης του σκελετού, και επομένως της υπολειπόμενης αύξησης του προσώπου διαφέρει όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων αλλά και σε άτομα του ίδιου φύλου.

Τα οπίσθια μόνιμα δόντια (προγόμφιοι) έχουν μικρότερο εύρος (είναι δηλαδή μικρότερα) από τα αντίστοιχα νεογιλά. Σε ένα οδοντικό πρόβλημα ο ορθοδοντικός μπορεί να αρχίσει νωρίτερα τη θεραπεία για να εκμεταλλευτεί αυτή τη διαφορά εύρους και να διορθώσει συνωστισμούς ή να επιτύχει καλύτερη σχέση των οδοντικών φραγμών.

Η άποψη επομένως ότι η θεραπεία πρέπει να αρχίζει μετά την ανατολή όλων των δοντιών στο οδοντικό φραγμό δεν ευσταθεί πάντα. Ας αποφασίσει ο ορθοδοντικός σε συνεργασία με την οικογένεια του ασθενή για τον χρόνο έναρξής της.

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι προληπτική, κατασταλτική, επανορθωτική ή υποστηρικτική.

  • Προληπτική ορθοδοντική θεραπεία
    Αφορά κυρίως περιπτώσεις πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών, διαφόρων έξεων (παρατεταμένος θηλασμός του δακτύλου, προώθηση της γλώσσας), προβλημάτων ανατολής των δοντιών κλπ. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως μικρή.
  • Κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία
    Σκοπός της είναι η καταστολή ενός προβλήματος το οποίο έχει εμφανιστεί και βρίσκεται ακόμα σε ήπια μορφή. Απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς με σκελετικά, προβλήματα που ο ορθοδοντικός κρίνει ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπιστούν σε αυτό το στάδιο.
  • Επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία
    Είναι η κλασική ορθοδοντική θεραπεία η οποία εφαρμόζεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
  • Υποστηρικτική ορθοδοντική θεραπεία
    Σε αυτή την περίπτωση ο ορθοδοντικός συνεργάζεται με άλλους γενικούς ή ειδικούς οδοντίατρους για συγκεκριμένο σκοπό πχ. την εμβύθιση ή τη μετακίνηση συγκεκριμένων δοντιών για να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας από τον οδοντίατρο.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Τι συμβαίνει όμως στη πρώτη και τη δεύτερη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το πρώτο ραντεβού είναι δωρεάν. Επιθυμία μας είναι η ορθοδοντική θεραπεία να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία και για τα δύο μέρη και να πραγματοποιείται σε ένα δημιουργικό περιβάλλον.

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται μια απλή γνωριμία με τον ορθοδοντικό κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώνεστε για τα τυχόν προβλήματα του ασθενή, ο οποίος εκφράζει τους φόβους, τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τις απορίες του. Δεν εξετάζουμε μόνο τα δόντια αλλά και όλη τη δομή του προσώπου. Δεν δημιουργούμε μόνο ωραία χαμόγελα αλλά, ωραία χαμόγελα σε όμορφα και αρμονικά πρόσωπα.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη θεραπείας οι ασθενείς παραπέμπονται σε ακτινολόγους για πανοραμική και κεφαλομετρική ακτινογραφία. Η θεραπεία εξατομικεύεται, προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ασθενή και πραγματοποιείται, όσο το δυνατό, με τον πιο απλό τρόπο.

Είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε τη θεραπεία σας.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • Στην δεύτερη επίσκεψη λαμβάνονται τα υπόλοιπα διαγνωστικά στοιχεία (φωτογραφίες, αποτυπώματα των δοντιών για την κατασκευή εκμαγείων μελέτης) ώστε μαζί με τη μελέτη των ακτινογραφιών να καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας.
  • Συζητούνται πιο αναλυτικά οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν, η πιθανότητα εξαγωγής ή εξαγωγών μονίμων δοντιών κλπ.
  • Σε αυτή τη φάση συζητείται το κόστος της θεραπείας.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

στα ορθοδοντικά μας ιατρεία στο Περιστέρι και στο Ζωγράφου.