Γιατί είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι από τις λίγες θεραπείες που βελτιώνουν την υγεία και την ομορφιά.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται για αισθητικούς λόγους, αυτή η άποψη δεν είναι απόλυτα σωστή. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι πιο σημαντικοί και αφορούν την υγεία των δοντιών και των αρθρώσεων: Τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, υφίζηση των ούλων, προβλήματα στη μάσηση και στην ομιλία, κατάγματα δοντιών, προβλήματα στην άρθρωση των γνάθων, μυϊκά προβλήματα, πόνους, αδυναμία διάνοιξης του στόματος.

Ένα ελκυστικό χαμόγελο είναι ένα εφόδιο για τη ζωή. Σε οποιαδήποτε ηλικία!

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες. Υπάρχει ανώτατο όριο;

Όσον αφορά τους ενήλικες η καλύτερη ηλικία έναρξης ορθοδοντικής θεραπείας είναι η χθεσινή ημέρα. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την εμφάνιση των δοντιών σήμερα δεν θα είστε και αύριο. Επίσης αν και δεν υπάρχει ανώτατο όριο όσον αφορά την ηλικία έναρξης μιας ορθοδοντικής θεραπείας, η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται πιο περίπλοκη με την ηλικία καθώς εμφανίζονται οδοντικά, περιοδοντικά ή άλλα προβλήματα υγείας και χρειάζεται συνεργασία με άλλους ιατρούς ή οδοντίατρους όπως περιοδοντολόγους.

Διαβάστε αναλυτικά για την ηλικία έναρξης της θεραπείας σε παιδιά και ενήλικες εδώ

Τεχνικές και μέθοδοι ορθοδοντικής θεραπείας για ενήλικες

Οι τεχνικές έχουν εξελιχθεί και έχουν εμφανισθεί νέα εξαρτήματα που κάνουν πιο εύκολη, πιο γρήγορη και πιο αποδοτική τη θεραπεία. Επίσης, υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρήσης μηχανισμών οι οποίοι δεν είναι καθόλου ή σχεδόν καθόλου εμφανείς καθώς και αφαιρούμενων μηχανισμών. Ενδεικτικά:

Διαφανείς νάρθηκες ευθυγράμμισης: Invisalign, Orthocaps, Clear Aligner

Σήμερα, χάρη στη χρήση των διαφανών ναρθήκων υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών στα ιατρεία είναι ενήλικες. Οι διαφανείς νάρθηκες είναι «αόρατες» λεπτές μεμβράνες τις οποίες φορά ο ασθενής 22 ώρες την ημέρα. Δεν εμποδίζουν την ομιλία. Οι αόρατοι νάρθηκες δεν ενδείκνυνται για τη θεραπεία όλων των ανωμαλιών σύγκλεισης επειδή δε μετακινούν το ίδιο τα δόντια και στις τρεις διαστάσεις του χώρου.
Ο ασθενής προσαρμόζεται εύκολα στο καινούργιο στοματικό περιβάλλον, διατηρεί καλύτερη στοματική υγιεινή. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με την ειδικότερη μέθοδο διαφανών ναρθήκων που θα επιλεγεί και το είδος της θεραπείας που απαιτείται. Περισσότερα για τους διαφανείς νάρθηκες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πάγιοι (ακίνητοι) προστομιακοί μηχανισμοί:

Τα γνωστά σιδεράκια. Τα αγκύλια μπορεί πλέον να είναι μεταλλικά ή διαφανή ενώ τα σύρματα λευκά ή μεταλλικού χρώματος.

Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως 1-2 έτη αλλά αυτή εξαρτάται προφανώς από τη φύση του προβλήματος. Υπάρχουν άλλωστε περιπτώσεις που μπορεί η θεραπεία να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο διάστημα 6 μηνών.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία

Το κόστος θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη εκτιμώμενη δυσκολία του προβλήματος, τα υλικά και οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν. Το μέσο κόστος θεραπείας με μεταλλικά αγκύλια είναι περίπου 2000-2300 ευρώ. Το κόστος εάν χρησιμοποιηθούν διάφανα αγκύλια αυξάνεται κατά 15-25%. Περισσότερα γι τη θεραπεία με πάγιους μηχανισμούς (μεταλλικά ή κεραμικά διάφανα αγκύλια μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Για το κόστος εάν επιλεγεί θεραπεία με διάφανους νάρθηκες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ενημερωθείτε!

Θέλετε να μάθετε ποια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για εσάς; Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή με email ή κλείστε μία δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία εδώ.