Το στάδιο της συγκράτησης

Μετά την ενεργό θεραπεία, κατά την οποία ο ορθοδοντικός ισιώνει και αποκαθιστά τις φυσιολογικές σχέσεις δοντιών και γνάθων, ακολουθεί η φάση της συγκράτησης.

Στη διάρκεια αυτής της φάσης, ο ασθενής φορά τα συγκρατητικά μηχανήματα. Αυτό γίνεται για να προσαρμοστούν οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια στις νέες θέσεις τους.

Η αναδιοργάνωση των ιστών που στηρίζουν τα δόντια διαρκεί περίπου 1 έτος μετά το τέλος της θεραπείας. Το ίδιο και η συγκράτηση. Εάν δεν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας τα δόντια πιθανόν να μετακινηθούν.

Το πρόσωπο δεν είναι το ίδιο στην ηλικία των 12 ετών, των 22 ετών, των 32 κ.ο.κ. Αλλάζει. Τα δόντια δεν αποτελούν ένα κέντρο γύρω από το οποίο όλα αλλάζουν αλλά μετακινούνται και αυτά. Η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο είναι αυτή των κάτω τομέων (μπροστινή κάτω περιοχή). Οι σωφρονιστήρες (φρονιμίτες) μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα του θεραπευτικού αποτελέσματος. Η υποτροπή (το στράβωμα των δοντιών μετά τη θεραπεία) οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που είναι αδύνατον να ελέγξουμε απόλυτα, ωστόσο σε ένα μεγάλο βαθμό η υποτροπή αποφεύγεται με την ορθή χρήση των μέσων συγκράτησης.

ΜΕΣΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ

Τα συνηθέστερα μέσα συγκράτησης είναι τα κινητά μηχανήματα τύπου Hawley (κοινώς μασελάκια), οι διαφανείς νάρθηκες συγκράτησης και η μόνιμη συγκράτηση με σύρματα κολλημένα στη γλωσσική (πίσω) επιφάνεια των δοντιών. Τα πρώτα δύο μέσα συγκράτησης θεωρούνται πιο υγιεινά.

Η συγκράτηση με σύρμα

δεν απαιτεί τη συνεργασία του ασθενή, αρκετές φορές όμως ξεκολλάνε χωρίς να το αντιληφθεί ο ασθενής με αποτέλεσμα κάποια υποτροπή. Ακόμα και με τη μόνιμη συγκράτηση όμως έχουν παρατηρηθεί υποτροπές.

Τα κινητά μηχανήματα τύπου Hawley

Τα κινητά μηχανήματα τύπου Hawley εφαρμόζονται στα δόντια για έξι μήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου εκτός των γευμάτων και του βουρτσίσματος. Μετά το εξάμηνο ο ασθενής τα τοποθετεί στο στόμα του μόνο το βράδυ για έξι μήνες ακόμα.

Συμβουλές για την ορθή χρήση τους

  • Δεν πρέπει να τα φοράτε όταν κάνετε αθλητισμό ή όταν κολυμπάτε.
  • Μην τα τυλίγετε με χαρτοπετσέτες. Συχνά κάποιος θα τα πετάξει.
  • Μην τα βάζετε στις τσέπες σας. Όταν καθίσετε θα σπάσουν.
  • Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας πρέπει να βουρτσίζετε και το μηχάνημα με την οδοντόβουρτσά σας και την οδοντόκρεμα. Το μηχάνημα πρέπει να καθαρίζεται συχνά σε διάλυμα καθαρισμού οδοντοστοιχιών (π.χ. Correga tabs).
  • Μην τα καθαρίζετε με ζεστό νερό και μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Τα κινητά μηχανήματα είναι εύθραυστα και μπορεί να σπάσουν αν πέσουν κάτω.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης κατά την τοποθέτησή τους στο στόμα, καθώς και κατά τον καθαρισμό τους ώστε να μην παραμορφωθούν.
  • Το μηχάνημα έχει φτιαχτεί για να ταιριάζει στο στόμα όπως αυτό είναι κατά την διάρκεια του αποτυπώματος. Σε περίπτωση που το μηχάνημα δε φορεθεί για κάποιες μέρες είναι πιθανό να μετακινηθούν τα δόντια και πλέον το μηχάνημα να μην ταιριάζει στο στόμα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για τη ρύθμιση του μηχανήματος.

Οι διαφανείς νάρθηκες

Tοποθετούνται μόνο το βράδυ για δύο έτη. Σπάνε όμως πιο εύκολα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παύουν να έχουν καλή εφαρμογή οπότε χρειάζονται αντικατάσταση.

  • Θα πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό.
  • Μην τους βάζετε σε ζεστό νερό και μην τους αφήνετε στον ήλιο. Είναι πολύ ευαίσθητοι.

Τι να θυμάστε

Για να διατηρήσετε το αποτέλεσμα της θεραπείας και να εξαλείψετε την πιθανότητα υποτροπής πρέπει να φοράτε τα συγκρατητικά μηχανήματα και μετά το τέλος της φάσης της συγκράτησης, στη διάρκεια του ύπνου μόνο, για όλη σας τη ζωή αν αυτό είναι δυνατό. Η υποτροπή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εάν τα συγκρατητικά μηχανήματα δεν εφαρμόζουν καλά συμβουλευτείτε αμέσως τον ορθοδοντικό.

O ασθενής πρέπει να φροντίζει το ορθοδοντικό μηχάνημα και να ακολουθεί τις οδηγίες του ορθοδοντικού. Το κάθε μηχάνημα κατασκευάζεται ειδικά για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Ενημερωθείτε!

Θέλετε να μάθετε ποια είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για εσάς; Έχετε οποιαδήποτε απορία σε σχέση με την ορθοδοντική θεραπεία; Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή με email ή κλείστε μία δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία εδώ.