ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Οδηγίες στοματικής υγιεινής

Κρατείστε την οδοντόβουρτσα λοξά (σε γωνία 45°) ως προς τον άξονα των δοντιών εκεί που η γραμμή των ούλων συναντά τα δόντια.

Κάντε 10 μικρές επιτόπιες κινήσεις μπρος πίσω (δεξιά αριστερά για τα πρόσθια δόντια) για μερικά δευτερόλεπτα.

Μετά βουρτσίστε την υπόλοιπη επιφάνεια κατά μήκος του σύρματος, έτσι ώστε να απομακρύνετε τα τυχόν υπολείμματα τροφών και οδοντικής πλάκας που έχουν μείνει στα «σιδεράκια» και στο υπόλοιπο δόντι. Για καλύτερο καθαρισμό της περιοχής μεταξύ δοντιού και σύρματος χρησιμοποιείτε τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί στο στόμα κατακρατούν πιο εύκολα πλάκα και τροφές. Για το λόγο αυτό η στοματική υγιεινή πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά.

Βουρτσίστε τις άλλες επιφάνειες των δοντιών

Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντοτε μετά το φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα με δέκα τουλάχιστον περάσματα της οδοντόβουρτσας από κάθε επιφάνεια κάθε φορά.

Η οδοντόβουρτσα είναι μέτριας σκληρότητας και αλλάζει όταν οι θύσανοι των τριχών φθαρούν (ανοίγουν και μαλακώνουν).

Χρησιμοποιείτε πάντοτε στοματικό διάλυμα που περιέχει φθόριο.

Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Περιορίστε τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη (γλυκά, γλειφιτζούρια κλπ.)

Στο youtube μπορείτε να επισκεφθείτε ιστοσελίδες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην οπτική αναπαράσταση της τεχνικής βουρτσίσματος χρησιμοποιώντας τις φράσεις brushing techniques with braces, flossing with superfloss, brushing with proxabrush.

Δεν ξεχνάμε ποτέ να βουρτσίζουμε την περιοχή του δοντιού κοντά στα ούλα και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για καθαρισμό των δοντιών. Αν δεν ακολουθείτε τους κανόνες στοματικής υγιεινής μπορεί να παρατηρηθεί τερηδόνα, ουλίτιδα (διόγκωση= φούσκωμα των ούλων), απασβεστίωση των δοντιών (λευκές κηλίδες στα δόντια).