Η ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους γονείς των ορθοδοντικών ασθενών είναι η στοματική υγιεινή των παιδιών τους. Μία συνηθισμένη ερώτηση στο ορθοδοντικό ιατρείο είναι: «Μήπως πρέπει να αγοράσω στο παιδί μου ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;»

Οι έφηβοι συχνά παραμελούν τη στοματική τους υγιεινή με αποτέλεσμα την αυξημένη ποσότητα οδοντικής πλάκας στα δόντια η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε τερηδόνα ή ουλίτιδα. Η κατάσταση επιδεινώνεται στους ορθοδοντικούς ασθενείς για προφανείς λόγους.

Τι είδους οδοντόβουρτσα πρέπει να χρησιμοποιούν οι ασθενείς μας;

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με περιστροφική και παλμική κίνηση αφαιρούν περισσότερη οδοντική πλάκα σε σχέση με τις συμβατικές χειροκίνητες οδοντόβουρτσες, ενώ και ο μέσος χρόνος βουρτσίσματος είναι μεγαλύτερος

Comparative assessment of plaque removal and motivation between a manual toothbrush and an interactive power toothbrush in adolescents with fixed orthodontic appliances: A single-center, examiner-blind randomized controlled trial. AmJ Orthod Dentofacial Orthop 2019;155:462-72

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που επικοινωνεί μέσω Bluetooth με app

Οι έφηβοι είναι φανατικοί χρήστες της τεχνολογίας και χρησιμοποιούν κατά κόρο τα smartphones. Υπάρχουν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που επικοινωνούν αμφίδρομα μέσω Bluetooth με μία εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, ώστε να ελέγχεται η διάρκεια του βουρτσίσματος και η δύναμη που εφαρμόζεται στα δόντια, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν καθαρίζονται επαρκώς. Αυτή η εφαρμογή αποτελεί ένα κίνητρο για καλύτερη στοματική υγιεινή.

Κάθε πότε αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται κατά μέσο όρο κάθε 3 μήνες. Κάποιοι πρέπει να την ανανεώνουν πιο τακτικά, ενώ άλλοι όχι τόσο συχνά. Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα όταν οι θύσανοι των τριχών έχουν φθαρεί (εικόνα κάτω). Η οδοντόβουρτσα των ορθοδοντικών ασθενών πρέπει να αντικαθίσταται πιο συχνά.