ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INVISALIGN ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Η αγγλική λέξη Invisalign προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων, invisible που σημαίνει αόρατος και align δηλαδή ευθυγραμμίζω. Πρόκειται για μία σειρά συσκευών οι οποίες ευθυγραμμίζουν τα δόντια. Στα ελληνικά έχει επικρατήσει η ονομασία αόρατοι νάρθηκες.

Οι αόρατοι νάρθηκες κατασκευάζονται από ειδικό θερμοπλαστικό υλικό και μοιάζουν με τους νάρθηκες λεύκανσης των δοντιών. Μια σειρά από νάρθηκες κατασκευάζονται ειδικά για κάθε ασθενή με σκοπό να μετακινήσουν τα δόντια στην θέση που θα προκαθορίσει ο ορθοδοντικός.

Σε κάθε ασθενή δίνονται μια σειρά από νάρθηκες. Κάθε νάρθηκας προκαλεί μικρές μετακινήσεις στα δόντια. Μετά από 2 εβδομάδες ο ασθενής φοράει το επόμενο σετ το οποίο συνεχίζει την ευθυγράμμιση των δοντιών.

Οι νάρθηκες μετακινούν τα δόντια εφαρμόζοντας δυνάμεις σε ορισμένα από αυτά. Κάθε φορά, τα δόντια θα είναι πιο ίσα από την προηγούμενη και θα ταιριάζουν με τον επόμενο νάρθηκα.

Οι νάρθηκες είναι πρακτικά αόρατοι, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την κοινωνική ζωή του ασθενή. Οι νάρθηκες είναι επιπλέον κινητοί. Για καλύτερα αποτελέσματα, ο ασθενής θα πρέπει να τους φοράει 20-22 ώρες την ημέρα. Μπορεί όμως να τους αφαιρέσει όταν θέλει να γευματίσει ή να πιεί κάτι ή για να καθαρίσει και να περιποιηθεί τα δόντια του. Δεν προκαλούνται ερεθισμοί των ούλων ή άλλοι τραυματισμοί όπως με τα κλασσικά σιδεράκια. Ο χρόνος στην οδοντιατρική καρέκλα είναι ελάχιστος επειδή χρειάζονται ελάχιστες προσαρμογές. Μπορείτε να δείτε πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα μετά την αποστολή των αποτυπωμάτων στην εταιρεία Invisalign.

Σύμφωνα με την εταιρία Invisalign η καλύτερη μέθοδος καθαρισμού είναι με τη χρήση του Invisalign Cleaning system. Μπορείτε, βέβαια, απλώς να τα βουρτσίζετε και να τα ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Η μέθοδος Invisalign είναι καθαρά ένα αισθητικό προϊόν το οποίο απευθύνεται σε ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να ισιώσουν τα δόντια τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα κυρίως όταν συνυπάρχουν συγκλεισιακά προβλήματα. Επομένως το Invisalign είναι καλό σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ σε άλλες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Όταν το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο συνήθως αντιμετωπίζεται και με τις δύο τεχνικές.

ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Όταν ένας ασθενής επιλεγεί για την μέθοδο Invisalign ο ορθοδοντικός λαμβάνει τα αρχικά διαγνωστικά στοιχεία (αποτυπώματα των δοντιών, φωτογραφίες των οδοντικών τόξων και του προσώπου, και δύο ακτινογραφίες) και τα αποστέλλει στην εταιρεία Invisalign μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για τη μετακίνηση των δοντιών. Η εταιρεία σαρώνει (σκανάρει) τα αποτυπώματα και δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο των δοντιών στον υπολογιστή. Οι τεχνικοί της εταιρείας μετακινούν σταδιακά τα δόντια έως την τελική τους θέση. Ο ορθοδοντικός ελέγχει ηλεκτρονικά τις κινήσεις των δοντιών και παρεμβαίνει εάν διαπιστώσει ότι απαιτούνται αλλαγές. Όταν μείνει ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα δίνει την τελική έγκριση στην εταιρεία να κατασκευάσει τους νάρθηκες. Συνήθως απαιτούνται 4-6 εβδομάδες έως την άφιξη τους στο ιατρείο.

Σε αρκετά άτομα χρησιμοποιούμε ειδικά άγκιστρα (attachement) στα δόντια. Πρόκειται για μικρά «μπαλάκια» από ρητίνη στο χρώμα του δοντιού. Βοηθούν στη συγκράτηση του νάρθηκα και στην άσκηση δύναμης στα δόντια προς την κατεύθυνση που θέλουμε να τα μετακινήσουμε

Οι ασθενείς, μερικές φορές, εφαρμόζουν ελαστικούς δακτυλίους (λαστιχάκια) μαζί με τους νάρθηκες για να περιστρέψουν ένα δόντι, ή για να συνδέσουν την άνω οδοντοφυΐα με την κάτω όταν χρειάζεται να διορθωθεί η σύγκλειση.

Στο 70% των περιπτώσεων, μετά το τέλος της θεραπείας θα υπάρχουν δόντια τα οποία θα είναι ακόμα λίγο στραβά. Το εξηγούμε από την αρχή. Σε αυτή την περίπτωση παίρνουμε καινούργια αποτυπώματα και η εταιρεία Invisalign μας προμηθεύει δωρεάν καινούργιους νάρθηκες. Οι νέοι νάρθηκες θα έρθουν πάλι μετά από 4-6 εβδομάδες. Η εταιρεία μπορεί να επιτρέψει αυτή τη διαδικασία έως 3 φορές.

Μετά την ευθυγράμμιση των δοντιών ακολουθεί η φάση της συγκράτησης. Οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν τους διαφανείς νάρθηκες. Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να τους φορούν για 2 μήνες (εκτός όταν τρώνε). Μετά από αυτό το διάστημα μπορούν να τα φορούν μόνο το βράδυ για μεγάλο όμως χρονικό διάστημα. Οι ενήλικες ασθενείς συνήθως το καταλαβαίνουν και το σέβονται.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.